Oxycodon og Xanax, når de bruges sammen, er ekstremt farlige. Oxycodon, et opioid smertestillende middel, er meget vanedannende og er et depressivt middel. Xanax, mindre vanedannende, men også en depressiv, bruges til angst. Sammen kan disse to stoffer føre til en dødelig overdosis, da de begge bremser og endda holder op med at trække vejret. At få behandling for en afhængighed af disse stoffer er afgørende og bogstaveligt talt livreddende.  

Min historie om afhængighed viste sig at være mere om mental sundhed. Jeg vidste ikke, hvor dybt min angst var, før jeg udviklede en vane for stoffer, der afslappede mig, hvilket igen førte til en næsten dødelig overdosis.

Rejsen til bedring har været lang og vanskelig, men den virkelige helbredelse er sket med håndtering af mine angstlidelser. Jeg kæmper stadig de fleste dage for at modstå trangen til selvmedicinering, men takket være det stærke fundament for behandling.

Hvordan jeg begyndte at bruge Xanax og Oxycodone

Mine problemer med angst, og derfor roden til min afhængighed, går tilbage til barndommen. Jeg vil ikke lægge skylden på mine forældre og familie, men jeg voksede op i en husstand, hvor vi ikke talte om følelser. “Mental sundhed” var ord, jeg aldrig har hørt. Vi skulle være stærke og simpelthen internalisere dårlige følelser.

Jeg har været bekymret så længe jeg kan huske. Selv i folkeskolen bekymrede jeg mig for karakterer og for at komme ind. I junior high fik jeg mit første panikanfald. Jeg troede, jeg var ved at dø, og da lægen fortalte mine forældre, hvad det egentlig var, afviste de det. Hvad har en 13-årig panik om?

Angsten blev kun intensiveret i gymnasiet, da vi flyttede til en ny by. Jeg følte mig lammet af frygt, da jeg prøvede at tale med andre børn eller få venner. Det var da jeg opdagede kraften i selvmedicinering.

Desperat efter at have et eller andet socialt liv accepterede jeg en invitation til fest. Jeg prøvede at drikke fra mine forældres spirituskabinet, før jeg gik ud, for at slappe af selv, men jeg kunne ikke finde en nøgle. Når jeg så i deres medicinskab, fandt jeg oxycodon, der var tilovers fra min fars rygoperation.

Jeg tog en tredobbelt dosis og håbede på det bedste. Fornemmelsen var fantastisk. Jeg følte mig afslappet, min angst forsvandt, og jeg fik venner på festen. Derefter dannede jeg bånd med andre børn over misbrug af receptpligtig medicin. Jeg gik på pillefester og prøvede Xanax og andre benzodiazepiner og opioider.

Afhængighed ødelagde mit liv og dræbte mig næsten

Det, jeg troede, var simpelthen en måde at passe ind og til sidst at frigive al min bekymring og angst blev til sidst til en afhængighed. Da jeg kom på college, kunne jeg ikke fungere eller gå en dag uden opioid til lindring. Xanax hjalp også, men det tog jeg sjældnere.

Jeg følte, at jeg havde det godt. Min angst syntes at være under kontrol. Ja, jeg havde brug for oxycodon, men så længe jeg kunne få det, fungerede jeg. Det jeg indser nu er, at det hele var en illusion. Alt faldt fra hinanden i mit andet år.

Jeg fortsatte med at bruge mere og mere for at blive høj og for at undertrykke den frygt og bekymring, der vedvarende truede med at opstå. Jeg følte mig nervøs for at gå på fester, så jeg tog mere. Jeg bekymrede mig for, at et stort papir skulle betales, så jeg tog mere.

Manglende hver eneste af mine klasser, idet jeg vidste, at jeg ville blive smidt ud, og det faktum, at mine forældre ikke vidste noget af dette, førte mig til en næsten dødelig druk. Jeg tog mere oxycodon end nogensinde før og fulgte det med et par doser Xanax. Jeg vågnede på hospitalet i live takket være min værelseskammerat, der havde ringet til en ambulance, da jeg stoppede med at trække vejret.

Jeg forstod ikke risiciene

Ja, jeg vidste, at der var risici ved selvmedicinering og misbrug af disse stoffer, men jeg anede ikke, at de kunne dræbe mig. Jeg troede, at jeg havde alt under kontrol, og at disse stoffer ikke kunne være så dårlige, da de var recepter.

Jeg fandt ud af senere, at både opioider som oxycodon og benzodiazepiner som Xanax er depressiva. De bremser både vejrtrækning og puls, hvorfor de fik mig til at føle mig så godt. Men den kumulative effekt af at tage begge sammen var dybest set selvmord. Hvis jeg havde faktiske recepter på disse stoffer, ville jeg have set advarselsmærkaten .

Og jeg er ikke den eneste, der begår denne fejl. Det antal dødsfald som følge af overdosis , der involverer både en opioid og et benzodiazepin har været støt stigende i årevis. Jeg anede ikke, at jeg ud over at blive afhængig af disse stoffer risikerer mit liv hver gang jeg tager dem.

Behandling og en angstdiagnose

Akutrummet og min værelseskammerat reddede mit liv den aften af overdosis, men den virkelige livsændring skulle til behandling. Jeg modstod i starten, og det var ikke mine forældre, der skubbede, men min bror og søster. De overbeviste mig om, at jeg ikke kunne kontrollere denne afhængighed. Jeg tror også, de vidste, at jeg havde angstlidelser, men det var bare noget, vi aldrig talte om.

På den anden behandlingsdag diagnosticerede min psykiater mig med social angst og panikangst. Jeg skulle ikke have været overrasket, men det var jeg. Jeg var bare uvidende om psykiske problemer og hvad det betyder. Nu virker det så indlysende, at jeg brugte receptpligtig medicin til at håndtere udiagnosticerede psykiske sygdomme i årevis. 

Kraften i terapi og gensidig støtte

Behandling gav mig så mange muligheder. Jeg nød vandreture ud i bakkerne for at lære at slappe af i naturen snarere end selvmedicinere; Jeg praktiserede yoga og meditation; Jeg lærte endda om ernæring og hvordan mad påvirker mit humør.

Men de to ting, der hjalp mig mest i behandlingen, var at arbejde med min terapeut og lære de andre beboere at kende. I terapien afdækkede jeg alle grundene til, at jeg brugte stoffer, hvordan jeg blev afhængig, og hvordan jeg kunne håndtere angst på sundere måder.

Fra de andre beboere fik jeg til at øve disse strategier og lære at overvinde min sociale angst. Jeg lærte af andre og fandt ud af, hvor gavnligt det er at stole på støtte fra venner. Når jeg først havde overvundet min frygt, hjalp dybe samtaler med mine nye venner mig med at helbrede.

Min familie kom rundt

En vigtig del af min terapi involverede at tale om min familie. Min terapeut hjalp mig med at se, hvordan disse tidlige forhold formede mange af mine senere beslutninger. Mine forældre ønskede oprindeligt ikke at erkende, at jeg havde en afhængigheds- eller angstlidelse, men når min bror og søster begyndte at komme til terapi, gav de op.

Vi havde et par familiesessioner, der var så vanskelige. Ingen ønskede at åbne sig, fordi vi havde været så indstillede i vores skadelige kommunikationsstil i årevis. Langsomt dog talte mine forældre. Vi talte alle sammen, og vores forhold er så meget dybere nu og mere meningsfulde. Jeg ved nu, at jeg kan gå til mine forældre med bekymringer og problemer, og at de vil lytte uden dom.

Recovery er i gang

Behandling reddede mit liv, men jeg ved, at jeg altid vil kæmpe med angst og afhængighed. Recovery er en rejse, ikke en destination. Min terapeut og nye venner i behandling lærte mig så meget om, hvordan jeg kan leve livet i bedring fra afhængighed.

Jeg bruger de værktøjer, der læres i anlægget hver dag: meditation, motion, tale med venner og familie og genkende og fjerne udløsere, der forværrer min angst. Jeg har nogle tilbageslag, herunder frygt for at møde nye mennesker eller få et panikanfald offentligt, men jeg er ikke tilbagefald på stoffer eller endda alkohol.

Jeg har det godt med min fremtid, men jeg bliver ikke selvtilfreds. Jeg ved, at jeg ikke kan bruge stoffer eller alkohol moderat. Jeg ved, at min angst vil vende tilbage, hvis jeg ikke er opmærksom og målrettet. Men med behandling og min familie ved jeg også, at min fremtid er lys.