Effekten af ​​alkohol på hjertet og blodcirkulationen afhænger af, hvor meget alkohol du bruger. Undersøgelser viser, at en portion alkohol om dagen beskytter hjertet, men den samme sunde effekt kan opnås på mange andre måder. Dog er alt, hvad der overstiger dette beløb, risikabelt for hjertet.

Risikoen for hjertesygdomme øges som et resultat af blandt andet:

  • Diæt rig på mættet fedt, kolesterol og salt
  • Rygning
  • Højt blodtryk
  • Overvægtig
  • Mangel på regelmæssig træning
  • Rigelig brug af alkohol
  • Stress

Alkohol og hjertets pumpeevne

Alkohol reducerer øjeblikkeligt den slyngende virkning af hjertemuskelen og påvirker indirekte hjertets pumpeevne.

Alkohol og hjertesvigt

Hvis hjertets pumpeevne nedsættes på grund af hjertesvigt, forbedres betydningen af ​​alkoholen vasodilaterende og vanddrivende.

Alkohol og hjertesygdom

Selvom alkohol kan have en beskyttende virkning, når det kommer til udvikling af koronar hjertesygdom, bør alkohol ikke bruges til stresssmerter. Alkohol kan lindre smertesymptomerne, men manglen på ilt i hjertemuskelen, der har forårsaget symptomerne, falder ikke. Førstehjælp til brystsmerter på grund af koronar hjertesygdom er altid nitroglycerin (Nitro) og ikke alkohol.

Moderat alkoholbrug

Moderat alkoholbrug udsætter ikke hjertet og blodcirkulationen for nogen særlig stor risiko, og med midlertidig alkoholbrug ændres virkningerne på hjertemuskulaturen hurtigt. En opfølgningsundersøgelse udført på Kuopio University antyder, at kraftigt alkoholforbrug ved en enkelt lejlighed, dvs. typisk finsk weekenddrikning, kan øge risikoen for hjerteanfald. En meget stærk rus kan forårsage både atrieflimmer og livstruende alkoholforgiftning også hos en sund person.

Alkohol og fedme

Fedme er en af ​​de faktorer, der har størst betydning for højt blodtryk, og højt blodtryk øger risikoen for koronar hjertesygdom. De ekstra kilo, som alkohol bærer, kan således indirekte påvirke modtageligheden for hjertesygdom.

Hjerteanfald og alkohol

Undersøgelser viser, at risikoen for, at middelaldrende mænd pludselig dør af hjertesvigt øges i forhold til den mængde alkohol, de opgir, at de bruger. Ifølge en undersøgelse i Sverige har både tunge forbrugere af alkohol og mennesker, der har problemer med deres drikke, en øget risiko for både hjerteanfald og pludselig død af hjertesvigt.

Tømmermænd

Du har tømmermænd 6-24 timer, afhængigt af hvor stærkt og langvarig beruset du har været før. En sund person kan også opleve arytmier under en tømmermænd, men for hjertepatienter er risikoen selvfølgelig større. Og tømmermænd øger ikke kun risikoen for arytmier, men også risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

Tømmermænd og motion

Træning når du har tømmermænd betyder meget stress for kroppen. Især for ældre med hjerte-kar-sygdom kan det være livstruende at helbrede tømmermænd med motion.

Langvarig, hæftig alkoholbrug:

  • Øger risikoen for arytmier
  • Skader hjertemuskelen og kan forårsage alvorlig hjertesvigt
  • Hæver blodtrykket, hvilket fører til en øget risiko for koronar hjertesygdom
  • Øger risikoen for hjerteanfald og pludselig, dødelig hjertesvigt

Alkohol og hjertemuskelen

Ved angina pectoris, dvs. mangel på ilt i hjertemuskelen, kan det føre til smerterangreb med mindre kræfter end normalt.

Alkoholiker og hjertesygdomme

Hos en alkoholiker manifesterer hjertesygdomme først sygdom som en fortykket hjertemuskulatur og et forstørret hjerte. Så kan hjertet ikke reagere på stress på den normale måde, hvilket kan føre til åndenød. Sådanne ændringer kan imidlertid være reversible, hvis alkoholikeren går ind for nøgternhed, men hvis en person har drukket meget i årevis, tager det længere tid, før skaden bliver repareret, eller ændringerne vil være permanente.

Forstørret hjertemuskulatur ved alkoholisme

Arytmier på grund af alkoholforbrug forsvinder ofte på egen hånd. Når en alkoholiker har svært at behandle, tilbagevendende arytmier, kræves medicin. Den mest sandsynlige dødsårsag for hver fjerde unge og middelaldrende mand, der pludselig og uventet dør, er arytmi på grund af alkoholinduceret ventrikelflimmer.