Alkoholintolerance kan forårsage øjeblikkelige, ubehagelige reaktioner, når du drikker alkohol. De mest almindelige tegn og symptomer er tøs næse og rødmen i huden.

Alkoholintolerance er forårsaget af en genetisk tilstand, hvor kroppen ikke kan nedbryde alkohol effektivt. Den eneste måde at forhindre disse ubehagelige reaktioner på er at undgå alkohol.

Selvom det ikke er en sand allergi, kan det som i nogle tilfælde synes at være alkoholintolerance være din reaktion på noget i en alkoholholdig drik – såsom kemikalier, korn eller konserveringsmidler. Kombination af alkohol med visse lægemidler kan også forårsage reaktioner.

Symptomer

Tegn og symptomer på alkoholintolerance – eller reaktion på ingredienser i en alkoholholdig drik – kan omfatte:

  • Rødme i ansigtet (rødmen)
  • Røde, kløende hudstød (nældefeber)
  • Forværring af eksisterende astma
  • Løbende eller tilstoppet næse
  • Lavt blodtryk
  • Kvalme og opkast
  • Diarré

Hvornår skal jeg se en læge

At have en mild intolerance over for alkohol eller noget andet i alkoholholdige drikkevarer kræver muligvis ikke en rejse til en læge. Undgå simpelthen alkohol, begrænse hvor meget du drikker, eller undgå visse typer alkoholholdige drikkevarer.

Imidlertid, hvis du har en alvorlig reaktion eller svær smerte, skal du kontakte din læge. Også, hvis dine symptomer synes at være forbundet med en allergi eller en medicin, du tager, skal du kontakte din læge.

Årsager

Alkoholintolerance opstår, når din krop ikke har de rette enzymer til at nedbryde (metabolisere) toksinerne i alkohol. Dette skyldes arvelige (genetiske) træk, der oftest findes hos asiater.

Andre ingredienser, der almindeligvis findes i alkoholholdige drikkevarer, især i øl eller vin, kan forårsage intoleransreaktioner. Disse inkluderer:

  • Sulfitter eller andre konserveringsmidler
  • Kemikalier, korn eller andre ingredienser
  • Histamin, et biprodukt af gæring eller brygning

I nogle tilfælde kan reaktioner udløses af en sand allergi over for et korn som majs, hvede eller rug eller til et andet stof i alkoholholdige drikkevarer.

Sjældent er svær smerte efter at have drukket alkohol et tegn på en mere alvorlig lidelse, såsom Hodgkins lymfom.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for alkoholintolerance eller andre reaktioner på alkoholholdige drikkevarer inkluderer:

  • At være af asiatisk afstamning
  • Har astma eller høfeber (allergisk rhinitis)
  • Har en allergi over for korn eller en anden mad
  • Har Hodgkins lymfom

Komplikationer

Afhængig af årsagen kan komplikationer af alkoholintolerance eller andre reaktioner på alkoholholdige drikkevarer omfatte:

  • Migræne. At drikke alkohol kan udløse migræne hos nogle mennesker, muligvis som et resultat af histaminer indeholdt i nogle alkoholholdige drikkevarer. Dit immunsystem frigiver også histaminer under en allergisk reaktion.
  • En alvorlig allergisk reaktion. I sjældne tilfælde kan en allergisk reaktion være livstruende (anafylaktisk reaktion) og kræve akut behandling.

Forebyggelse

Desværre kan intet forhindre reaktioner på alkohol eller ingredienser i alkoholholdige drikkevarer. For at undgå en reaktion skal du undgå alkohol eller det særlige stof, der forårsager din reaktion.

Læs drikkevareetiketter for at se, om de indeholder ingredienser eller tilsætningsstoffer, du kender, forårsager en reaktion, såsom sulfitter eller visse korn. Vær dog opmærksom på, at etiketter muligvis ikke indeholder alle ingredienser.