Alkoholssygdomme og alkoholrelaterede sygdomme

At drikke for meget – ved en enkelt lejlighed eller over tid – kan tage en alvorlig vejafgift på dit helbred. Sådan kan alkohol påvirke din krop:

Hjerne:
Alkohol forstyrrer hjernens kommunikationsveje og kan påvirke den måde hjernen ser ud og fungerer. Disse  forstyrrelser kan ændre humør og adfærd og gøre det sværere at tænke klart og bevæge sig med koordination .  

Hjerte: At
drikke meget i lang tid eller for meget ved en enkelt lejlighed kan skade hjertet og forårsage problemer, herunder:

  • Kardiomyopati – Strækning og hængende hjertemuskel
  • Arytmier – Uregelmæssig hjerterytme
  • Slag
  • Højt blodtryk  

Lever:
Stort drikke dræber leveren og kan føre til en række problemer og leverbetændelser, herunder:

  • Steatosis eller fedtlever
  • Alkoholisk hepatitis
  • Fibrose
  • Skrumpelever

Pankreas:
Alkohol får bugspytkirtlen til at producere giftige stoffer, der i sidste ende kan føre til pancreatitis, en farlig betændelse og hævelse af blodkarrene i bugspytkirtlen, der forhindrer korrekt fordøjelse. 

Kræft:
Baseret på omfattende gennemgange af forskningsundersøgelser er der en stærk videnskabelig enighed om en sammenhæng mellem alkoholmisbrug og flere typer kræft.

Der er opstået klare mønstre mellem alkoholforbrug og udviklingen af ​​følgende kræftformer:

  • Hoved- og halskræft : Alkoholforbrug er en vigtig risikofaktor for visse kræfter i hoved og hals, især kræft i mundhulen (eksklusive læberne), svælget (halsen) og strubehovedet (stemmeboks). Mennesker, der indtager 50 eller flere gram alkohol om dagen (ca. 3,5 eller flere drikkevarer om dagen) har mindst to til tre gange større risiko for at udvikle disse kræftformer end ikke-drikkevarer. Desuden er risikoen for disse kræftformer væsentligt højere blandt personer, der indtager denne mængde alkohol og også bruger tobak.
  • Esophageal cancer : Alkoholforbrug er en vigtig risikofaktor for en bestemt type spiserørskræft kaldet esophageal squamous cell carcinoma. Derudover har folk, der arver en mangel i et enzym, der metaboliserer alkohol, vist sig at have væsentligt øgede risici for alkoholrelateret esophageal squamous cell carcinoma.
  • Leverkræft : Alkoholforbrug er en uafhængig risikofaktor for og en primær årsag til leverkræft (hepatocellulært carcinom). (Kronisk infektion med hepatitis B-virus og hepatitis C-virus er de andre hovedårsager til leverkræft.)
  • Brystkræft : Mere end 100 epidemiologiske undersøgelser har set på sammenhængen mellem alkoholforbrug og risikoen for brystkræft hos kvinder. Disse undersøgelser har konsekvent fundet en øget risiko for brystkræft forbundet med øget alkoholindtag. En metaanalyse af 53 af disse undersøgelser (som omfattede i alt 58.000 kvinder med brystkræft) viste, at kvinder, der drak mere end 45 gram alkohol om dagen (ca. tre drikkevarer) havde 1,5 gange risikoen for at udvikle brystkræft som ikke-drikkere. (en beskeden øget risiko). Risikoen for brystkræft var højere på alle niveauer af alkoholindtag: For hver 10 gram alkohol, der indtages om dagen (lidt mindre end en drink), observerede forskere en lille (7 procent) stigning i risikoen for brystkræft. 
  • Kolorektal kræft:  Alkoholforbrug er forbundet med en beskeden øget risiko for kræft i tyktarmen og endetarmen. En metaanalyse af 57 kohortestudier og case-control-studier, der undersøgte sammenhængen mellem alkoholforbrug og risiko for kolorektal cancer, viste at personer, der regelmæssigt drak 50 eller flere gram alkohol om dagen (ca. 3,5 drinks) havde 1,5 gange risikoen for at udvikle kolorektal cancer som ikke-drikkere eller lejlighedsvise drikkere. For hver 10 gram alkohol, der indtages om dagen, var der en lille (7 procent) stigning i risikoen for kolorektal kræft.

Immunsystem:

Atdrikke for meget kan svække dit immunsystem, hvilket gør din krop til et meget lettere mål for sygdom. Kroniske drikkere er mere tilbøjelige til at få sygdomme som lungebetændelse og tuberkulose end mennesker, der ikke drikker for meget. At drikke meget ved en enkelt lejlighed nedsætter din krops evne til at afværge infektioner – selv op til 24 timer efter at være fuld.