Feriesæsonen kan være en hård tid for enhver, men især for dem med psykiske udfordringer og stofbrugsforstyrrelser. Stress, forventninger, depression, at være omkring visse mennesker, se andre drikke kan alle udløse tilbagefald hos mennesker, der er i bedring. Det kan være svært at hjælpe en ædru elskede med at komme igennem ferien uden tilbagefald, men det er så vigtigt. Der er ting, du kan gøre for at være støttende og hjælpe et familiemedlem med at træffe gode valg.

Mit voksne barn har kæmpet med afhængighed i årevis, mest stoffer, men også alkohol. Da feriesæsonen kom sidste år, vidste jeg, at han ville kæmpe for ikke at komme tilbage. Han var bare et par måneder ædru efter at have afsluttet et langt ophold på helbredelse, og vi var desperate efter, at han skulle få succes og undgå tilbagefald.

Ferien kan udløse mange vanskelige følelser for alle, herunder stress og angst. For vores søn udgjorde denne tid af året en endnu større udfordring: Kunne han gå på fester, se andre mennesker drikke og klare sin egen øgede angst uden at komme tilbage?

Angst førte til stofbrugsforstyrrelse

Min søn har kæmpet lige siden han var en lille dreng med angst. Det var først, da jeg undersøgte og fandt ud af, at hans symptomer var i overensstemmelse med angstlidelse, at jeg virkelig indså, at han havde en psykisk sygdom. Han var klæbrig som et lille barn; han bekymrede sig mere end normalt for skolen; han blev meget ked af det, når tingene ikke var perfekte; og han havde ofte svært ved at sove om natten, selv efter lange, aktive dage.

Hans angstlidelse har plaget ham hele sit liv, og han har taget store fremskridt med at styre den. Men før han lærte at meditere og øve andre sunde håndteringsstrategier, vendte mit barn desværre til stoffer. Han startede med piller, som børn bragte i skole og vendte sig til sidst til narkotika og heroin. Vi fik ham ind i et stort program til beboelsesbehandling, hvor han lærte at leve ædru, og han er nu i bedring.

Feriesæsonen øger angst og stress for alle. Men for min søn, der kæmper hver dag for at klare angst og undgå at bruge stoffer igen, er denne tid på året fyldt med risici og farer. Jeg bekymrer mig konstant om muligheden for tilbagefald. Sådan hjalp jeg ham med at komme igennem denne sæson sidste år.

Jeg hjalp ham med at være proaktiv over for hans angst

Angst er en stor udløser for mit barn. Hans strategi til at klare det har længe været at nå ud til stoffer eller alkohol. I løbet af ferien vidste vi allerede, at statistikker viser, at psykiske sygdomme har tendens til at blive værre . De fleste mennesker med psykisk sygdom får hyppigere eller intense symptomer.

Når vi vidste, at hans angst sandsynligvis ville blive værre med stress, pres, krav og forventninger fra ferien, tog vi skridt til at klare det proaktivt. Jeg opfordrede ham til at gå tilbage til et par terapisessioner om ugen. Vi talte om hans afslapningsstrategier og håndteringsmekanismer, han lærte i genoptræning, og begyndte at bruge dem i forkant af stressende situationer som fester.

Vi holdt travlt

Jeg ved, at min søns stofbrug udløses af angst, men også af kedsomhed. Hans angst får ham også til at blive apatisk. Han fryser og føler, at han ikke kan eller ikke vil gøre andet end at sidde i sofaen derhjemme. Så som familie tog vi ansvaret og sørgede for at holde os travlt, planlægge aktiviteter, tilbringe tid med venner og gå på fester.

Vi lavede også frivilligt arbejde sammen. Jeg vidste, at det ville være endnu mere magtfuldt at give mit barn noget meningsfuldt at gøre. Som familie gik vi til et lokalt suppekøkken flere gange. Vi tilberedte og serverede måltider. Jeg har virkelig lyst til, at min søn så, hvor heldig han virkelig er. Det hjalp med at motivere ham til at være et bedre menneske og til at træffe bedre valg.

Jeg valgte aktiviteter omhyggeligt

Mens jeg ville holde min søn optaget for at forhindre ham i at blive fristet til at bruge igen, vidste jeg også, at visse begivenheder, mennesker og fester kunne udløse stofbrug. Jeg valgte en masse feriebegivenheder, der var familievenlige. Selvom min søn er voksen, vidste jeg, at vi kunne nyde disse aktiviteter uden at blive bombarderet af alkohol eller se folk drikke.

Jeg måtte også være selektiv med hensyn til fester og familiesammenkomster. Min søns bedstemor har været meget fordømmende over hans udfordringer og ikke særlig kærlig. Selv om det var svært for mig at gøre, besluttede jeg at springe hende over julemiddagen for min søns skyld. I stedet for blev vi hjemme og lavede et specielt måltid bare til os og så film.

Naturligvis tog min søn også initiativet til at vælge, hvilke begivenheder han følte sig godt til at deltage i. Jeg var bekymret over en bestemt fest, som hans venner holdt. Jeg vidste, at der ville blive drukket, men jeg ville ikke hale ham der og være en anmassende forælder. Han besluttede at deltage, men tog det ansvarlige valg at gå med en ædru ven. De holdt hinanden ansvarlige.

Sammen fik vi tid udendørs

Min søn er ikke den eneste, der kæmper. Jeg har det også svært om vinteren. Efterhånden som vejret bliver koldere og dagslysetimer krymper, begynder jeg at opleve en smule sæsonbetonet depression . At være udenfor, få frisk luft og hvad som helst sollys der er tilgængeligt og være aktiv har altid hjulpet mig tidligere.

I år tilskyndede jeg min søn til at hjælpe mig. Jeg bad ham om at holde mig ansvarlig for at håndtere mine egne psykiske problemer. Han skubbede mig til at komme ud med ham, gå en tur og gå i gymnastiksalen. Vi gik endda nogle snedækkede vandreture. At arbejde sammen om vores mentale og fysiske helbred var en stor bindeoplevelse, der gav os begge gavn.

Jeg gjorde behandling til en mulighed

Jeg ved, min søn ikke ønskede at skulle tilbage til genoptræning, men vi talte om det i begyndelsen af ferien. Jeg sørgede for, at han vidste, at det var en gyldig mulighed, og at vi havde råd til det, hvis han følte, at han havde brug for mere behandling eller ikke kunne klare det i slutningen af året uden tilbagefald.

Det hårde arbejde, vi lagde i at forblive ædru og undgå tilbagefald, betød at mit barn ikke havde brug for denne mulighed. Men det var altid en mulighed. Behandling hjalp ham så meget tidligere, og han ved, at han muligvis har brug for mere i fremtiden. De skridt, han tog i år, har styrket hans ædruelighed, og at komme igennem ferien uden tilbagefald har øget hans selvtillid og sat ham op til endnu mere succes næste år.