Heroin er et ulovligt stof, der er relateret til opioider, som er meget vanedannende narkotiske smertestillende midler. Da afhængighed af opioider steg i 1990’erne og begyndelsen af 2000’erne, gjorde nye love dem sværere at få. Mange narkomaner vendte sig til heroin og udløste en ny krise af afhængighed og overdosering. Mennesker, der kæmper med heroinafhængighed, har brug for professionel behandling og støtte fra deres kære for at håndtere denne kroniske tilstand og for at opnå og opretholde ædruelighed.  

Jeg er ivrig efter at videregive de lektioner, jeg har lært på denne rejse, i håb om at hjælpe andre forældre eller andre kære til nogen, der kæmper med denne forfærdelige sygdom. Du kan aldrig rigtig forberede dig på det, men hvis mine hårdt tjente historier kun kan hjælpe lidt, er jeg glad for det.

Heroinafhængighed ser ikke nødvendigvis ud som, hvad du synes, det ser ud

Før min datters afhængighed kom alt, hvad jeg vidste om heroin, fra film og tv-shows. Jeg troede, at heroinmisbrugere var hjemløse, beskidte og fattige. Jeg antog, at min velhavende datter med en universitetsgrad muligvis ikke kunne være en af disse mennesker.

Jeg ønsker, at andre forældre skal vide, at heroinafhængighed skjuler sig i lang tid, men jo længere tid det tager dig at opdage det, jo sværere er det at behandle. Vores datter begyndte at misbruge receptpligtig medicin efter en ulykke, der forårsagede kroniske rygsmerter. Hun fortalte mig senere, at hun fortsatte med at tage flere af disse stoffer for at håndtere den angst, hun følte over hendes langvarige sundhedsproblemer, og fordi hun ikke kunne løbe længere, en livslang lidenskab for hende.

Da hun fik nye venner, der brugte heroin, var overgangen let. Hun fik en hurtigere, bedre high, og hendes angst og frygt smeltede væk. Hun fortsatte med at fungere i næsten et år som dette, før vi endelig bemærkede tegnene. Hun tabte sig, og hendes opførsel blev underlig, hemmelighedsfuld. Hun lignede bare ikke sig selv, men det var svært at sætte en finger på hvorfor. Derefter mistede hun sit job, og sandheden kom ud.

Skam og stigma er stadig stærke

Uanset hvor meget afhængighed der kommer i lyset – uanset hvor mange mennesker fra alle samfundslag suges ind i denne sygdom – vedbliver stigma. Mange mennesker ser stadig afhængighed (inklusive dem, der kæmper) som en personlig fejl og som en svaghed. Denne bevist sygdom forbliver skammelig for så mange.

Min datter ønskede ikke at indrømme, at hun havde en afhængighed i lang tid. Den overvældende skam forhindrede hende i at få den hjælp, hun havde brug for i over et år. Først da situationen blev uholdbar, da hun ikke kunne tjene til livets ophold, accepterede hun sandheden og accepterede hjælp.

Stigma kan være den største barriere for at få behandling for dem, der lever med en stofbrugsforstyrrelse. Det forhindrer tidlige indgreb, som kan spare tid i behandlingen – og liv. Lad aldrig skam komme før behandling for dig eller en elsket.

Det tager tid i behandlingen at opnå en vellykket helbredelse

Efter at have læst utallige undersøgelser og artikler om stofbrugsforstyrrelse, har jeg lært, hvad der gør behandling for afhængighed effektiv. En fejl, vi lavede tidligt, var at antage, at vores datter kunne blive ædru med en uges hospitalsindlæggelse efterfulgt af lægemiddelrådgivning.

Det var bare ikke nok. Nu ved jeg, at effektiv behandling kræver dedikation og tid , ofte måneder. Uge med indlæggelse fik hende gennem smertefuld afvænning, og hun afstod fra at bruge i nogle få uger, men så kom mere komplekse faktorer i spil: gamle venner, gamle hangouts, stress, angst og frygt for fremtiden. Hun brugte igen.

Min datter er nu i et dedikeret behandlingsanlæg, hvor hun kan tage sig tid til at fokusere på at styre disse og andre udløsere. Hun bliver der i mindst tre måneder. Hun bliver endnu længere, hvis det er hvad der kræves for at hjælpe hende med at lære, hvordan man kan leve med denne sygdom.

Aktiv support er så vigtig i behandling og helbredelse

Vi valgte et behandlingsanlæg til vores datter med fokus på familiestøtte og deltagelse. Jeg er så glad for, at vi gjorde det. Jeg har lært siden starten af denne rejse, at ingen kan helbrede fra afhængighed alene. Ikke kun det, men familierne til mennesker, der kæmper med heroin, har brug for deres egen helbredelse.

Indtil videre har vi deltaget som familie i terapisessioner og uden vores datter i uddannelsesprogrammer. Min mand, søn og jeg har lært så meget om afhængighed og lært, at vi aldrig engang har indset, hvor uvidende vi var. Denne forståelse er kun begyndelsen på den medfølende, ikke-fordømmende støtte, som min datter har brug for.

Under behandlingen har vi lært praktiske måder at støtte vores datter på. Vi har forbedret vores kommunikation. Og jeg har personligt været i stand til at udforske mine egne følelser af skyld og skam, følelsen af at jeg svigtede min datter.

Takket være vores støtte ved min datter, at hun ikke er alene. Uanset hvor vanskelig behandling er, ved hun, at vi venter derhjemme, og at hun kan blive der hos os, så længe hun har brug for for at føle sig godt tilpas med at bo selvstændigt igen.

Du må muligvis sige farvel til nogen til enhver tid

Overdoseringsraten for heroin faldt i de sidste par år, men der er en anden uhyggelig tendens: Dødsfaldene forårsaget af heroin kombineret med et syntetisk opioid, som fentanyl, er steget. Disse dødsfald er steget støt siden 2013.

Min mand og jeg har levet i frygt for muligheden for, at en af vores datters næste druks vil være hendes sidste af den forkerte grund. Da syntetiske opioider har oversvømmet markedet, ved vi, at der er enhver chance for, at hun vil få heroin snøret med en af disse, eller vi ved, at hun vil tage begge dele og vide, hvad hun laver.

Den hårdeste lektion, jeg har lært af denne oplevelse med min datter, er at farvel altid er en mulighed. Selvom det er smertefuldt og hårdt, har denne lektion også hjulpet mig med at omfavne livet mere, være mindre bange, prøve mere, være der for dem, jeg elsker, og fortælle dem, at jeg elsker dem.

Lær venligst af de erfaringer, vi har lært af vores datters kamp. Antag ikke, at dit barn ikke kan blive afhængig af dette forfærdelige stof. Enhver kan blive sårbar, og det er ekstremt vanskeligt at overvinde denne afhængighed. Nå ud, så snart du har mistanke om, at dit barn eller nogen anden, du holder af, misbruger stoffer.