Forskellige stoffer i alkohol

Det hævdes ofte, at forskellige alkoholholdige drikkevarer giver forskellige former for beruselse, tømmermænd eller andre effekter. Næsten lige så ofte hævdes det, at forskellene skyldes de hundreder af stoffer, urenheder, der findes i alkoholholdige drikkevarer. Imidlertid er den almindelige mands mening sjældent bevist i overvågede testsituationer. En engelsk undersøgelse bekræftede imidlertid, at rødvin kan forårsage migræne.

Ethanol, propanol, butanol og amylaalkohol

Tømmermænds intensitet afhænger af den mængde alkohol, du har drukket. Typen af ​​alkoholholdig drik og eventuelle urenheder betyder ikke noget. På trods af dette beskylder man ofte tømmermændene for urenhederne. Foruden “almindelig alkohol”, dvs. ethanol, indeholder alle alkoholiske drikkevarer naturligvis også methanol og fennikel, dvs. såkaldte højere alkoholer såsom propanol, butanol og amylalkohol. I store doser har de en berusende virkning som ethanol. Alkoholniveauerne i de højere alkoholer er imidlertid meget lave i alkoholholdige drikkevarer, kun ca. en tusindedel sammenlignet med indholdet i ethanol. Derfor er det usandsynligt, at de højere alkoholer eller de toksiske metaboliske produkter, de indeholder, ville forårsage tømmermænd.

Alkohol bedøvelse

I test har du fra visse stærke vine, f.eks. sherry, secernerede lactoner, der i sig selv kan have en bedøvende virkning, fordi de hæmmer aktiviteten af ​​visse nerveceller i hjernen. Lactonindholdet i sherry har ved store doser vist sig at påvirke opførsel af forsøgsdyr. Men når du tager laktonerne gennem munden, kan du ikke længere se nogen effekt. Stofferne ødelægges tilsyneladende under fordøjelsen.

Typer beruselse

Det hævdes ofte, at forskellige typer alkoholholdige drikkevarer forårsager forskellige typer beruselse. Svage og stærke drinks er indstillet mod hinanden og tydelige mod “farvet”. En  undersøgelse viser, at der er grund til det syn. De, der har drukket øl, lider ikke i samme grad af aggressive følelser som dem, der har drukket alkohol. Testresultatet kan imidlertid lettere forklares med forskellen i alkoholindhold end forskellen i enhver anden sammensætning. Alkoholen i øl absorberes relativt langsomt på grund af den store mængde væske. Det tager lang tid at blive fuld. Alkoholindholdet i blodet kan også være lavere, end hvis den samme mængde alkohol blev konsumeret i form af spiritus. På grund af den ubetydelige mængde spiritus absorberes alkoholen hurtigt, alkoholindholdet i blodet stiger hurtigt, og forgiftningen bliver stærkere.

Vodka og Whisky

Der er ikke fundet nogen forskelle mellem den berusende virkning af vodka og whisky. Urenhederne i stærk drikke påvirker sandsynligvis ikke tømmermænd. Der kan dog være en forskel i, hvordan en drink indtages. Bakrus kan variere afhængigt af om drikken er ren eller blandet og i dette tilfælde afhængig af hvilken blanding der bruges.